Merkel gyengülése Orbánt erősíti?

Inotai Edit
2016-09-08 15:00
Budapestre hívták a német kancellárt, aki igent is mondott, ám később visszakozott. A magyar miniszterelnök elfoglalja az európai vákuumot. A két ország egymásra vár, hiányoznak a kölcsönös gesztusok.
Egy valami biztosan nem áll az érdekünkben: egy instabil Németország - mondta a Figyelőnek egy magyar diplomáciai forrás még a hétvégi, mecklenburg-előpomerániai tartományi választás előtt. Messze vagyunk még ettől, de egyre növekszik az idegesség a német kormánypártok környékén.

Egy évvel a szövetségi választások előtt a menekültellenes, EU-kritikus, radikális AfD (Alternative für Deutschland) előretörése megállíthatatlannak tűnik, és a szavazóik egy részét épp Merkel kormánypártjától, a CDU-tól csábítják át. Külön kínos, hogy Mecklenburg-Előpomerániában, éppen Angela Merkel saját választókerületében futott be az AfD a második helyre, megelőzve a CDU-t. Ha radikális változás nem történik, akkor a protestpárt jövőre kétszámjegyű eredményre számíthat, és ezzel akár a harmadik legnagyobb politikai erővé léphet elő. "Egyfajta késleltetett hatással állunk szemben. Miközben idén már jóval kevesebb menekült érkezik Németországba, mint tavaly, a választók mégis most nyújtják be a számlát"- fogalmazott egy németországi forrásunk. A számok mintha senkit sem érdekelnének: a tavalyi 1,1 millió menedékkérő helyett 2016 első félévében már csupán 220 ezren érkeztek, de a tolerancia érezhetően csökken.

KORAI LENNE MERKELT LEÍRNI
Mit jelenthet ez a magyar-német kapcsolatok számára? A hivatalos interpretáció szerint mindez német belügy, de persze nemcsak az: messzemenő következményekkel járhat az európai politikára. Ha Angela Merkel meggyöngül, kevesebb energiája lesz az európai ügyekre, lobbiereje is csökkenhet. Az általa képviselt erősebb integrációs modell is veszthet lendületéből. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy mindez a magyar kormány malmára hajthatja a vizet, de a német belpolitikai fejleményeknek erősen felemás az üzenete: a Fidesz szövetségese, a CDU is meggyöngült. A kancellárkérdés valószínűleg még ősszel napirendre kerül, de egyelőre nem látni, hogy nyüzsögnének az alternatív jelöltek. Azt sem lehet kizárni, hogy a magyar kormánynak még évekig Merkellel kell együttműködni. Ha pedig véletlenül a szociáldemokraták győznének jövőre - erre most kevés az esély - az igazán felérne egy vesszőfutással.

Egy biztos, egy tartósan rossz vagy akár csak hűvös viszony sem a német, de különösen a magyar kormánynak nem érdeke. A változást azonban mindkét fél a másiktól várja. A magyarok abban reménykednek, hogy a mecklenburgi fiaskó után csökken a nyomás, Merkel letesz majd a kvótarendszer erőltetéséről. Ezzel szemben a Figyelő egy német diplomáciai forrása abban bízik, hogy október 2. vagyis a magyar népszavazás lehet a fordulópont, amely után a magyar kormány konstruktívabban áll majd a menekültügyhöz és akár felajánlásokat is tehet. Nem feltétlenül azért, mert különösebben rokonszenvezne Angela Merkellel, hanem mert tudja: Németországgal együttműködésre vagyunk ítélve, ezért szükség lesz gesztusokra.

További részletek a Figyelő 2016/36. számában.