1,8 milliárdos befektetés a Balabitnak

válassz
2014-06-18 15:54
Nyolcmillió dolláros tőkeinjekciót kap a BalaBit. Az észak-amerikai és európai érdekeltségeinek tovább erősítése érdekében nyolcmillió dollár értékű tőkét von be a BalaBit. A tranzakció révén a londoni székhelyű C5 Capital kockázati tőketársaság szerez részesedést az egyik legsikeresebb magyar technológiai vállalatban.
Az informatikai biztonsági megoldásokra szakosodott BalaBit nyolcmillió dollár (megközelítőleg 1,8 milliárd forint) értékű tőkebevonást jelentett be, mely segítségével a nemzetközi expanziót és a termékfejlesztési tevékenységét kívánja tovább gyorsítani a magyar vállalat. Az elsődleges célok között az észak-amerikai kontinensen való jelenlét erősítése, valamint újabb európai képviseletek létrehozása szerepel az Egyesült Királyságban és a skandináv régióban. A forrást a londoni központú C5 Capital biztosítja, ami Európa első kifejezetten biztonsági és adatvédelmi szektorra specializálódott kockázati tőketársasága.

A közel másfél éves előkészítő munkát és felkészülést követően aláírt megállapodás egy első körös befektetés, amelyet a vállalat öt éves stratégiai céljai szerint további körök követnek majd. A forrásbevonások segítségével 2019-ig szeretné több mint ötszörösére növelni árbevételét a BalaBit, amely elérése már a tőzsdére lépést is lehetővé teszi számára. Az aktuális megállapodás értelmében a C5 Capital kisebbségi részesedést szerez a BalaBitban. A vállalat menedzsmentjében nemzetközi bővülés várható, viszont a szervezet vezetését továbbra is Györkő Zoltán ügyvezető igazgató látja el.

A BalaBit-ot 2000-ben 5 millió forint törzstőkével alapította hat magyar magánszemély. Az azóta eltelt idő alatt kizárólag saját forrásból, organikus növekedéssel vált nemzetközi szinten jegyzett szoftverfejlesztő vállalattá. Évi átlagos harminc százalékos bővülésével a régió egyik legdinamikusabban fejlődő technológiai cége, melynek ingyenes megoldásait világszerte közel egymillió vállalat használja, kifejezetten nagyvállatok számára fejlesztett kereskedelmi termékeit pedig minden lakott kontinensen értékesítik.A BalaBit 2013-ban 14,5 millió dolláros (3,3 milliárd forint) árbevételt ért el, melyet globális partnerhálózatán keresztül realizált. A vállalat termékeit világszerte közel 100 viszonteladó forgalmazza, közvetlen kereskedelmi képviselettel rendelkezik Párizsban, Londonban, Münchenben, Moszkvában és New Yorkban. Ügyfélkörébe pedig a világ legnagyobb bankjai, telekommunikációs vállalatai, államigazgatási szervezetek és kritikus fontosságú ipari létesítmények tartoznak. A cégcsoport jelenleg 160 főt foglalkoztat, a termékeket a vállalat budapesti központjában és veszprémi K+F részlegében fejlesztik, dolgozói létszámát 2019-ig szeretné megduplázni.

A C5 Capital nevű kockázati tőketársaságot Nazo Moosa a The Carlyle Group európai technológiai alap korábbi alapító tagja és Andre Pienaar a biztonsági és kockázatkezelési piacon sikeressé vált vállalkozó alapította. A C5 Capital 70 millió dollár értékű tőkével rendelkezik, mely összeget év végéig 100 millió dollárra szeretnék emelni. A társaság Észak-Amerikában, Európában és a Közel-Keleten rendelkezik lokális érdekeltségekkel.