Nézze meg, mit változtatott a bankja az alapkamat-csökkentés miatt!

2012-09-05 09:23
Váratlanul csökkentette a Jegybank múlthéten az alapkamatot, ami kihatással volt a bankok hitel- és betétkonstrukcióira is - derül ki a BankRáció.hu összeállításából.
Csökkenő kamatok a Volksbanknál

A BankRáció.hu betétekről szóló elemzéséből kiderül, hogy a Volksbank augusztus 27-től kezdődően 0.25 százalékkal csökkentette akciós betétei kamatát. A változás következtében az eddigi elnevezések is változtak, mivel ennél a két akciósnak titulált betétnél a betét kamatozása egyben a termék neve is. Így tehát mostantól friss pénz feltétellel 8.25 százalék éves kamat (Akciós 8.25 százalékos Forint Betét), meglévő pénzre pedig 8.00 százalék éves kamat jár (Akciós 8.00 százalékos Forint Betét).

OTP Bank: új befektetési termék

Az OTP Bank szintén augusztus 27-től új terméket indított, HozamDuó Szinergia Megtakarítási Csomag néven. Ez egy kombinált befektetési lehetőség, amin belül a lekötött betét futamideje 2 hónap és emellett kötelező legalább ugyanennyi pénzt (minimum 150 ezer forintot) Szinergia Hozamvédett Zártvégű Alapban elhelyezni. Háromféle lekötési lehetőségről szól a hirdetmény: új forrás esetén 11,00 százalék, meglévő forrás esetén 9,00 százalék, míg Tartós Befektetési Betétszámlán történő lekötés esetén 11,00 százalék az éves kamat a lekötött betéti részre. A konstrukció másik elemét képező befektetési alap hozama természetesen előre nem kiszámítható, hiszen az alapban lévő eszközök hozamától függően változik.

A bank, ahol az ügyfél mondja meg, mennyi lesz a kamat

A MagNet Banknál mindig találhatunk valami érdekességet, ha a lekötött betétekről szóló hirdetményüket tanulmányozzuk. Egyedüli módon csak ennél a banknál létezik olyan termék, ahol az ügyfél mondhatja meg, hogy mennyi kamatot szeretne kapni. Két ilyen betét is van a MagNet Bank palettáján, a Szféra és a Mentor közösségi betétek (ezek mögött karitatív, amolyan adakozás - támogatás jellegű célok húzódnak meg, vagyis minél kevesebb kamatot kérünk pénzünkért, valamilyen - akár általunk választott - iparágat, vagy célt támogatunk). Természetesen azért van egy bizonyos előre meghatározott sáv, amin belül az ügyfél választhat, és a maximális kamat a jegybanki alapkamattal egyenlő, vagyis jelenleg 6,75 százalék. (De vajon miért is ne a lehető legmagasabb kamatozást választaná az ügyfél?)

A MagNet a betétei összetettségében is egyedi, ügyfél legyen a talpán, aki eligazodik az akciós kamatok és kamatprémiumok számítási módjai között. Az akciós kamatoknak több feltétele is van, többnyire a minimum havi 50 ezer forintnak a bankhoz érkezését vagy bankkártyás vásárlásokat követel meg a bank. A legfrissebb hirdetményük szerint augusztus 31-től a Kamat-Roll prémium betétnél új akció indult 6 hónapos kamatfizetési időszakra, amely azonban csak az első 6 hónapra érvényes. Ez a betét 2 illetve 3 évre köthető le, viszont a fél év letelte után kamatveszteség nélkül felmondható. Vagyis akár tekinthetjük 6 hónapos lekötési lehetőségnek is. További változások, hogy augusztus 31-től a Kamat-Király betétnél megszűnt a 6 hónapos akció, a Kamat-halmozó betétnél pedig véget ért az új forrásra szóló 3 hónapos akció.

Kamatcsökkentés az alapkamat-változás miatt

Az AXA Bank KamatHozó bankszámlája szeptembertől alacsonyabb látra szóló kamatot fizet 500 ezer Ft feletti egyenleg esetén. Az MNB alapkamat változása után most újabb 0,25 százalékkal csökkent ennek a bankszámlának a látra szóló kamata. Jó hír viszont az ügyfelek számára, hogy az AXA lekötött betétjeinél újra emelkedtek a kamatok. Szeptembertől érvényes hirdetményükben 500 ezer-50 millió Ft közötti összegeknél az akciós ajánlat szerint (új forrásra) 2 hónapra 9.02 százalék, 6 hónapra pedig 9.12 százalék az éves kamat, internetbankon történő betétlekötés esetén. Ezekre a futamidőkre az AXA adja jelenleg a legjobb kamatokat, egyedüli feltételként az új forrás (friss pénz) szükséges. A normál ajánlat (vagyis nem friss pénzre szóló) szerinti kamatok is hasonlóképpen változtak, mivel a friss pénzre szóló akciós ajánlat rendre 2%-kal magasabb kamatot fizet, mint a normál ajánlat.

Az OTP is követte a Jegybankot

Az OTP Bank több termékénél is kamatcsökkentést hajtott végre szeptembertől. Így ezentúl alacsonyabb kamatokra számíthatnak az ügyfelek a Bizalom és a Direkt betéteknél, valamint ezen termékek "extra" megjelölésű változatainál is, ami ez esetben az új pénz feltételt magában foglaló ajánlatot jelenti. A kamatcsökkentés mértéke minden esetben 0,25 százalék (ennyivel csökkent a múlthéten a jegybanki alapkamat), és így az OTP Bank ezen betéteinél friss pénz esetén, a befektetett összegtől függően 6,0-7,0 százalék közti éves kamatot fizetnek. Valamivel alacsonyabbak a kamatok a meglévő pénzre szóló ajánlatoknál, ahol szintén összegtől függően az éves kamat 5,3-6,25 százalék közötti. A Tartós Befektetési Betétszámlán (TBSZ) leköthető 6 hónapos és 12 hónapos betétek esetében szintén 0,25 százalék kamatcsökkentés történt szeptembertől.

Félszázalékos csökkenés a K&H-nál

A K&H Bank szeptember 3-tól csökkenti néhány lekötött betéti terméke kamatát. Az Infláció plusz betét kamata emelkedett, viszont a prémium kamat csökkent. A K&H Forint lekötött betét nevű termék kamatai 0,5% százalékkal csökkentek, így 1 vagy 2 hónapra, 500 ezer Ft-nál alacsonyabb összegekre már csak 0,1-0,4 százalék a kínált kamat. Ennél lényegesen magasabb kamatot lehet kapni más bankoknál, akár lekötés nélkül is, látra szóló betétre. A K&H Emelkedő betét nevű konstrukció kamata is 0,5 százalékkal csökkent.

Megéri a kamattámogatott lakáshitel?

A BankRáció.hu hitelekről szóló elemzéséből kiderül, hogy a legnagyobb magyar bank új lakáshitel és jelzáloghitel hirdetményekkel jött ki. Az EUR lakáshitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek (igazából hitelkiváltási hitelek) kamatfelárai 1 százalékkal emelkedtek minden adósminősítési sávban (lakáshiteleknél pl. 7,8 százalék és 8,5 százalék között vannak a kamatfelárak). A referenciakamatok csökkentek általánosan 0,2-3 százaléknyit, így a piaci és államilag támogatott hitelek olcsóbbá váltak. Az új, kamattámogatott OTP Otthonteremtési Hitel új lakásra (2 gyermekkel számolva) THM-e 11,31 százalékról 11,16 százalékra csökkent, míg a piaci lakáshitelek THM-e 13,68 százalékról 13,36 százalékra (közepes, vagyis A2-3-4-es ügyfélminősítés esetén). Ezzel szemben az OTP Lakáshitel Euróban termék THM-e 8,34 százalékról 9,29 százalékra emelkedett még úgy is, hogy az ehhez a hitelhez használt (árazott) 3 havi EURIBOR értéke 0,41 százalékról 0,28 százalékra csökkent.

Jelzáloghiteleknél is és lakáshiteleknél is továbbra is elérhető szeptember 15-ig az induló költségekkel kapcsolatos Nyári Díjkedvezményes akció, mely keretén belül a bank visszatéríti az értékbecslés díját a folyósítás után és a hitelkeret beállítási jutalékot (amolyan kezdeti költség) nem kell megfizetni. Szabad felhasználású forint hiteleknél is csökkent a referenciakamat, így a THM is követte ezt, mivel 15,72 százalékról 15,40 százalékra mérséklődött.