2017/08/17

Aktuális lapszám

MÁTRIX 

Egymillió hívő jöhet Budapestre

Húszmilliárd forinttal biztosan támogatja a 2020-as budapesti eucharisztikus világkongresszus előkészületeit a kormány. Hazánkban utoljára 1938-ban volt ilyen találkozó, a következőre akár egymillió látogató is érkezhet a fővárosba.

MÁTRIX

Válságban a Momentum Mozgalom?

Miközben a Momentum Mozgalom már nem kisebb célt tűzött zászlajára, mint a magyar állam újrafogalmazását, egyre többen kritizálják a vezetőséget párton belül, és lapunknak megszólal egy volt, ma már bíráló támogató is.

MÁTRIX

Simicskáék bírságot kaphatnak

Megvan a megfelelő jogszabály arra az esetre, ha bármilyen impresszum vagy megjelölés nélküli plakátok lepik el a közterületeket, ezért nem kell módosítani a plakáttörvényt – mondták lapunk kormányzati forrásai.

MÁTRIX

A pszichiátria csapatmunka

Az idén már tizennyolcadik alkalommal, Budapesten azonban először rendezték meg országos kongresszusukat a pszichiátriai szakdolgozók. Az esemény egyik fő szervezője volt a főnővér interjúalanyunk, aki a szakdolgozói kamara pszichiátriai ápolás szakmai tagozatának a vezetője.

MÁTRIX

Ismét akcióban a Migration Aid

A menekültek nyaraltatása mellett egy fővárosi központ létrehozásán dolgozik a Migration Aid.

MÁTRIX

Facebook-politizálás

A milliárdos alapítványához egyre több nagy kaliberű politikai tanácsadó csatlakozik. Ebből az a riasztó lehetőség adódik, hogy Zuckerberg politikai pályára készül.

MÁTRIX

Mindenki mindenki ellen

Futótűzként terjed a világban a kereskedelmi háborúk veszélye. Az Oroszország elleni szankciók egyre inkább a nyers gazdasági érdeket tükrözik.

MÁTRIX

Trump tábornokai

Az amerikai vezetésben jelen lévő katonák reálpolitikusok. Az átaluk képviselt klasszikus katonai doktrna, az oszd meg és uralkodj, a gazdaságdiplomáciában is megmutatkozik. 

MÁTRIX

Amerikai rémálom

A XIX. és XX. századi amarikai álom még mindenki számára elérhető volt, ám a XXI. század itt is változást hozott; immáron a sufnituningból születnek a diploma nélküli milliárdosok. A többség azért inkább befejezi az egyetemet. Hitelből.

MÁTRIX

Négyek bandája

Bármilyen meglepő, gyakorlatilag négy európai ország –
Nagy-Britannia, Olaszország, Németország
és Franciaország – hozza össze az EU összesített államadósságának a hetven százalékát. Az övékéhez képest a magyar tartozás nagyon kicsi.

MÁTRIX

Nincs hal az Adriában

A szlovén halászok szerint az Adria északi csücskében egyre gyérebb az állomány. Az ország statisztikai hivatala pedig az utóbbi egy évben mért 22 százalékos csökkenésről tájékoztatott.

MÁTRIX

Nadrágszíjszorítás a dübörgő gazdaságban

Romániában a kiváló makrogazdasági mutatók mellett a kormány megszorító intézkedések bevezetésére kényszerült. Egyelőre könnyebb fajsúlyúak léptek hatályba augusztustól, de sokan tartanak attól, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.

SKYNET

Már a GPS-ben sem bízhatunk? 

Észak-Koreát sejtik a tengerhajók által is használt GPS-jelek tavalyi megzavarása mögött. Az incidens ráirányította a figyelmet egy kevéssé támadható tartalékrendszer kiépítésének a kérdésére. Dél-Korea rövidesen tesztel ilyet, de a katonai nagyhatalmak többsége szeretne földi rádiós helymeghatározó struktúrát.

PRO ÉS KONTRA

A munkaerő és hiánya

A fejlesztés a következő nyolc hónapon belül be is fejeződik, közel kétszáz főt cserélünk le gépekre.

VALÓ VILÁG

Agrárium: kétoldalú lehetőségek

Magyarország kész együttműködni az agrárium területén számos afrikai országgal – mondja a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. A miniszterhelyettes felhívja a figyelmet arra, hogy hazánk is profitálhat bizonyos déli tapasztalatokból.

VALÓ VILÁG

Teljesen átalakul az adózás

A Figyelő információja szerint ősszel új adócsomagról dönthet a parlament. Ha az áfa, a jövedelemadó és a járulékok is csökkenének, hatalmas űr keletkezne a költségvetésben. A tét akár több százmilliárd forint is lehet. Sok a módosító indítvány.

VALÓ VILÁG

Magyarország, a nemzetközi adóparadicsom

A 2017-től egységesen kilenc százalékra csökkent társasági adó a nemzetközi érdeklődés középpontjába helyezte hazánkat. Legitim módon vált ugyanis Magyarország alkalmassá arra, hogy kiváltsa a divatos offshore helyszíneket  a multinacionális cégek térképén.

PÉNZ BESZÉL

Mérgező tojások

Egyre nagyobbra duzzad a Hollandiából a fél Európai Unióra átterjedt tojásbotrány.

PÉNZ BESZÉL

Ismét megnyílhat a recski bánya?

Értesüléseink szerint ősszel születhet döntés arról, hogy újranyitják-e a recski bányát, amey a világ egyik legnagyobb rézérckészletét rejti, valamint mintegy ötven tonna aranyat.

PÉNZ BESZÉL

Bajban a Netflix?

Az első számú internetes videótéka birokra kelne Hollywooddal. Az ambiciózus elképzeléseknek azonban komoly ára van: a cég többmilliárdos veszteséget halmozott fel.

PÉNZ BESZÉL

Rápörögnek az Uberre

Az Uber és a Lyft lesz a világ legnagyobb „taxitársasága”? Vagy múló hóbort az autómegosztáson alapuló közlekedés? Ma még nem tudjuk a választ, de egy biztos. Japán legnagyobb technológiai cége most bevásárolná magát a még tőzsdén sem jegyzett startupok egyikébe.

PÉNZ BESZÉL

Pénztárcagyilkos fesztiválok

A zenei rendezvényeken a fellépők magas díjazása miatt az egekbe emelkedtek a bérletárak.

TÁRSADALOM

Sokat kockáztatnak az oltásellenes szülők

Az oltásellenesség annak dacára éli aranynapjait, hogy a védőoltások járványokat radíroztak ki az emberiség mindennapjaiból, megkímélve százezrek életét. A vakcinákkal szembeni aktivizmus hazánkban sem ismeretlen, miközben e csoportokkal kapcsolatban számos országban elfogyott a türelem.

TÁRSADALOM

Gyerekmentes övezet

A felnőttek egy része képtelen tolerálni a gyerekeket és a gyermekes családokat, így egyre szaporodnak az olyan szállodák és éttermek, ahová a lurkók be sem tehetik a lábukat.

SPORT

A Neymar-üzlet: mindenki nyugodjon meg

Neymar világrekordot jelentő átigazolása az FC Barcelonából a Paris Saint-Germainbe az egész futballvilágot megdöbbentette, és az egész rendszerre nézve tovagyűrűző következményei lehetnek. De mi indíthatta a brazil támadót a klubváltásra?

KULTÚRA

Szobor minden utcán

A Kaposvártól tíz kilométerre lévő, csaknem ötszáz lakosú Kaposhomok településen lassan elkészülnek azok a szobrok, amelyek az utcák névadóit ábrázolják. Négy utca van meg egy tér, összesen tehát öt szobor készül. Kossuth Lajosé és Rákóczi Ferencé már áll, az augusztus 20-i falunapon állítják fel és leplezik le az Ady Endrét és Széchenyi Istvánt ábrázoló műalkotást.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink